POLITYKA PRYWATNOŚCI I COOKIES

Informacje zawarte na tej stronie dedykujemy odwiedzającym serwis czerwonaroza.pl, nasz fanpage i wszystkim współpracującym z nami.

  1. Dane Administratora Danych Osobowych
    Informujemy, że administratorami danych osobowych jest P.P.H.U. Nowostyl 2, Centralna 1, 34-122 Wieprz
    Kontakt w sprawie ochrony danych osobowych jest możliwy pod adresem e-mail: rodo@czerwonaroza.pl
  2. Cele i podstawy przetwarzania danych osobowych
    Aby świadczyć usługi zgodnie z zakresem naszej działalności, przetwarzamy Twoje dane osobowe — w różnych celach, jednak zawsze zgodnie z prawem. Poniżej znajdziesz wyszczególnione cele przetwarzania danych osobowych wraz z podstawami prawnymi.

    1. W celu wyceny, zawierania i wykonywania umów przetwarzamy dane kontaktowe uczestniczących w projekcie oraz dane do rozliczeń.
      Dane kontaktowe wykorzystujemy również do informowania o czynnościach związanych z realizacją usługi. Komunikujemy się za pośrednictwem poczty mailowej, telefonu, smsów, Messegnera lub Google Meet. Podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. b – kontaktujemy się w związku z wykonaniem umowy lub do podjęcia działań na Twoje żądanie przed zawarciem umowy.
      Odwiedzający nasz serwis mogą pozostawić swój numer telefonu do oddzwonienia. Podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO.
    2. W celu badania satysfakcji z oferowanych usług przetwarzamy dane kontaktowe. Podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest nasz uzasadniony interes, jakim jest prowadzenie marketingu naszych usług (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Chcemy  poznać opinie klientów na temat świadczonych usług, aby dostosować je do potrzeb i oczekiwań. Jeśli udzielisz zgody, abyśmy mogli  prezentować Twoje referencje kontrahentom, to prezentować je będziemy z Twoim zdjęciem. Podstawą prawną takiego przetwarzania danych będzie Twoja zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
    3. W celu wystawienia faktury i spełnienia innych obowiązków wynikających z przepisów prawa podatkowego, takich jak np. przechowywanie dokumentacji księgowej przez 5 lat, przetwarzamy dane do rozliczeń i kontaktowe. Podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
    4. W celu archiwalnym i dowodowym przetwarzamy dane kontaktowe i do rozliczeń, na potrzeby zabezpieczenia informacji, które mogą służyć wykazywaniu faktów o znaczeniu prawnym  np. gdy jakiś organ państwowy tego zażąda oraz dla usprawnienia kontaktu z Tobą przy kolejnych projektach. Podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest nasz uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).
    5. Prowadzimy fanpage na Facebooku do promocji naszej działalności, poszerzania społeczności naszych sympatyków, a także utrzymywania kontaktu ze wspominaną społecznością.  Korzystamy z Messengera, aby komunikować w celu realizacji umowy lub prowadząc do jej zawarcia. Do tego celu przetwarzamy dane, które udostępniasz publicznie na swoim profilu. Podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest Twoja zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) wyrażona przez polubienie naszego fanpage lub zostawienie komentarza oraz art. 6 ust. 1 lit.b RODO, jeśli potrzebujemy się z Tobą skontaktować bezpośrednio w ramach współpracy lub jej nawiązywania.
    6. W celu monitorowania statystyk czerwonaroza.pl przetwarzamy IP Twojego komputera. Przetwarzamy również zanonimizowane dane demograficzne, rozpoznajemy z jakich urządzeń korzystają użytkownicy, jak korzystają z serwisu itp.. Dane pozyskujemy przez narzędzie przez Google Analytics oraz Google Ads zapewnianego przez Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia. Więcej informacji o tym, jak Google wykorzystuje dane gromadzone podczas korzystania z naszego serwisu w związku z korzystaniem z narzędzi analitycznych Google Analytics znajduje się na stronie policies.google.com/technologies/partner-sites.
      Podstawą prawną takiego przetwarzania jest dobrowolnie udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) – przy pierwszym wejściu na stronę internetową pojawia się zapytanie o zgodę na wykorzystanie cookies.
  3. Cookies
    1. Jeśli odwiedzasz serwis czerwonaroza.pl, to na Twoim urządzeniu, czyli np. na komputerze lub smartfonie zapisują się małe pliki tekstowe, nazwane cookies:
      1. do wyświetlania filmów z YouTube (administrator cookies: Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia); cookies wygasają po 6 miesiącach;
    2. Ponadto, pytamy Cię o zgodę na zapisanie dodatkowych plików cookies podzielonych na dwie kategorie: monitorowanie i marketing. Gdy udzielisz zgody to cookies są zapisywane, a następnie mogą być odczytywane przez systemy należące do innych podmiotów, z usług których korzystamy. Gdy udzielisz zgody na monitorowanie i/lub marketing, to zapiszą się pliki cookies:
      1. do zbierania danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych Google Analytics (administrator cookies: Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia); cookies wygasają po 2 latach, natomiast dane na poziomie użytkownika zostaną automatycznie usunięte z serwerów Analytics po 50 miesiącach;
      2. monitorujące wejścia z wyszukiwarki Google w celu optymalizowania reklam w wyszukiwarce Google za pośrednictwem narzędzi Google Ads (administrator cookies: Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia); cookies wygasają po 13 miesiącach.
      3. zabezpieczające przed spamem za pośrednictwem narzędzi Google.
  4. Jeśli wyrazisz zgodę (klikniesz w „Zgoda”) lub jeśli nie wyrazisz zgody (klikniesz „Nie wyrażam zgody”), to zapiszemy osobne cookie, żeby nie pytać Cię o zgodę przy każdej wizycie w naszym serwisie.
    Jeśli nie wyrazisz zgody, to zapiszemy cookie, aby zapamiętać tę decyzję na miesiąc. Nie będziemy wtedy u Ciebie stosować cookies opisanych w punkcie 3.2.
  5. Co ważne, pliki cookies mają dla nas charakter zanonimizowany,  na ich podstawie nie identyfikujemy tożsamości odwiedzających.
  6. Prawo wycofania zgody
    1. Jeśli jesteś naszym fanem na Facebooku , to w każdej chwili możesz nas odlajkować, lub usunąć zamieszczony na naszym fanpage komentarz.
    2. Jeśli mamy od Ciebie referencje ze zgodą na jej publikację na naszej stronie internetowej, możesz w każdej chwili tę zgodę cofnąć wysyłając maila bezpośrednio do CZERWONAROZA na adres rodo@czerwonaroza.pl
    3. Jeżeli przetwarzanie Twoich danych osobowych odbywało się na podstawie zgody, jej cofnięcie nie powoduje, że przetwarzanie danych osobowych do tego momentu było nielegalne. Innymi słowy, do czasu cofnięcia zgody mamy prawo przetwarzać Twoje dane osobowe i jej odwołanie nie wpływa na zgodność z prawem dotychczasowego przetwarzania.
  7. Wymóg podania danych osobowych i stosowania cookies
    1. Podanie jakichkolwiek danych osobowych jest dobrowolne i zależy od Twojej decyzji. Jednakże w niektórych przypadkach podanie określonych danych osobowych jest konieczne, abyśmy mogli współpracować.
    2. Aby nawiązać współpracę, konieczne jest podanie danych kontaktowych i do rozliczeń – bez tego nie jesteśmy w stanie nawiązać kontaktu, zawrzeć oraz wykonać umowy, informować Cię o przebiegu projektu ani prawidłowo wystawić faktury.
    3. Przeglądarki internetowe domyślnie dopuszczają wykorzystywanie cookies w urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
  8. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji i profilowanie
    Jesteśmy fanami automatyzacji, ale do każdego klienta podchodzimy indywidualnie. W związku z tym nie dokonujemy zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym w oparciu o profilowanie.
  9. Logi i statystyki serwera
    Nasz serwis leży na serwerze zarządzanym przez zewnętrzną firmę, Chmurka.pl w Krakowie. Oni dbają o bezpieczeństwo danych naszej strony również w taki sposób, że przechowują w tak zwanych logach zapytania do serwera np. z jakiego adresu IP, kiedy, z jakiej przeglądarki internetowej i z jakiego systemu operacyjnego korzystasz. Tych danych nikt nie kojarzy z konkretnymi osobami. Do części tych danych (bez adresów IP) mamy dostęp poprzez osobny panel raportów ze statystyk.
  10. Odbiorcy danych osobowych
    1. Jak większość przedsiębiorców, w swojej działalności korzystamy z pomocy innych podmiotów, co niejednokrotnie wiąże się z koniecznością przekazania danych osobowych. W związku z powyższym, w razie potrzeby, przekazujemy dane osobowe następującym odbiorcom: księgowej, dostawcom usług hostingowych, systemom do płatności online, wystawiania faktur online,   przechowywania dokumentacji projektowej, usług pocztowych i kurierskich  oraz osobom współpracującym przy danym projekcie.
    2. Oprócz tego, może się zdarzyć, że np. na podstawie właściwego przepisu prawa lub decyzji właściwego organu będziemy musieli przekazać Twoje dane osobowe również innym podmiotom, czy to publicznym czy prywatnym. Dlatego niezmiernie trudno nam przewidzieć, kto może zgłosić się z żądaniem udostępnienia danych osobowych. Niemniej ze swojej strony zapewniamy, że każdy przypadek żądania udostępnienia danych osobowych analizujemy bardzo starannie i bardzo wnikliwie, aby niechcący nie przekazać informacji osobie nieuprawnionej.
  11. Przekazywanie danych osobowych do państw trzecich
    1. W związku z archiwizowaniem faktur dane osobowe mogą być przez nas przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do USA.
    2. Przy korzystaniu z usług i technologii przekazujemy dane osobowe podmiotom ze Stanów Zjednoczonych korzystającym z mechanizmów zgodności takich jak standardowe klauzule umowne.
    3. W każdej chwili udzielimy Ci dodatkowych wyjaśnień odnośnie przekazywania danych osobowych, w szczególności, gdy kwestia ta budzi Twój niepokój.
    4. W każdej chwili przysługuje Ci prawo do uzyskania kopii danych osobowych przekazanych do państwa trzeciego.
  12. Okres przetwarzania danych osobowych
    Dla większości danych nie planujemy konkretnego terminu ich usunięcia.
    Jeśli zakończymy współpracę to nadal będziemy przechowywać korespondencję, umowy i dokumentację projektową. Dzięki temu, jeśli ponownie będziesz potrzebować naszego wsparcia nie będziemy zaczynać od zera. Upewnimy się jednak, aby osoby współpracujące przy danym projekcie nie mieli już dostępu do danych przez nas przechowywanych.
  13. Twoje prawa
    1. Informujemy, że posiadasz prawo do:
      1. dostępu do swoich danych osobowych;
      2. sprostowania danych osobowych;
      3. usunięcia danych osobowych;
      4. ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
      5. sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych;
      6. przenoszenia danych osobowych.
    2. Szanujemy Twoje prawa wynikające z przepisów o ochronie danych osobowych i staramy się ułatwiać ich realizację w najwyższym możliwym stopniu.
    3. Wskazujemy, że wymienione uprawnienia nie mają charakteru absolutnego, a zatem w niektórych sytuacjach możemy zgodnie z prawem odmówić Ci ich spełnienia. Jednakże, jeżeli odmawiamy uwzględnienia żądania, to tylko po wnikliwej analizie i tylko w sytuacji, gdy odmowa uwzględnienia żądania jest konieczna.
    4. W każdej chwili przysługuje Ci prawo do sprzeciwienia się przetwarzaniu danych osobowych na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora Danych Osobowych (zostały one wymienione w punkcie II) w związku z Twoją szczególną sytuacją. Musisz jednak pamiętać, że zgodnie z przepisami możemy odmówić uwzględnienia sprzeciwu, jeżeli wykażemy, że:
      1. istnieją prawnie uzasadnione podstawy do przetwarzania, które są nadrzędne w stosunku do Twoich interesów, praw i wolności lub
      2. istnieją podstawy do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.
    5. Ponadto w każdej chwili możesz wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych do celów marketingowych. W takiej sytuacji po otrzymaniu sprzeciwu zaprzestaniemy przetwarzania w tym celu.
    6. Swoje uprawnienia możesz zrealizować poprzez wysłanie maila bezpośrednio do CZERWONAROZA na adres rodo@czerwonaroza.pl
  14. Prawo do wniesienia skargi
    Jeżeli uważasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z obowiązującym prawem, możesz wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  15. Postanowienia końcowe
    W zakresie nieuregulowanym niniejszą Polityką prywatności obowiązują przepisy z zakresu ochrony danych osobowych.